Inför SFL-premiären: Statistiken talar emot Söder Futsal

Imorgon har Svenska Futsalligan sin seriepremiär. Söder Futsal återvänder till SFL efter många säsonger i division 1 samt en kort vända i division 2. Söder Futsal smygstartar premiäromgången med att ta emot Norrköping FK hemma i Farstahallen.

Att gå in som en nykomling i SFL är dock inte det enklaste. Avsaknaden av erfarenhet från finrummet påverkar så klart och nivåskillnaden mellan toppspelarna i ligan kontra de nya förmågorna, men samtidigt så har man inget att förlora när man som underdog ställs mot dem stora lagen. Därför brukar den naturliga utgångspunkten vara att man som nykomling får slåss i botten.

Det finns ingen regel utan undantag med AFC Eskilstuna som snabbt tog en framstående placering. Även Djurgårdens IF nådde semifinal som nykomling. Hammarby IF och Stallarholmens SK skulle också lyckas etablera sig på sikt efter att ha harvat i bottenskiktet som nykomling.

Hur har det sett ut för nykomlingarna under premiäromgångarna? Tre segrar av tio möjliga premiärmatcher. Det är det facit som SFL:s nykomlingar har stått för sedan Svenska Futsalligan slog ihop den norra och södra serien till en enda serie. Säsongen 21/22 så deltog inga nykomlingar på grund av pandemin som gjorde att division 1 ställdes in året innan.

Dem nykomlingar som har lyckats skrälla till sig en premiärseger är AFC Eskilstuna, Libertá FC och Västerås FC.

SFL:s premiäromgångar

2023/24

FC Real Internacional – Skoftebyns IF 3-4

Kalmar United FK – Borås AIK 3-5

Uddevalla FC – FC Kalmar 7-1

2022/23

Stallarholmens SK – FC Rosengård 7-2

AFC Eskilstuna – Västerås FC 4-6

2021/22

Inga nykomlingar

2020/21

Örebro FC – Libertá FC 3-4

Hammarby IF – Norrköping FK 0-3

2019/20

AFC Eskilstuna – Skoftebyns IF 3-1

2018/19

Skoftebyns IF – Halmstad BK 2-1

Örebro FC – Strängnäs FC 10-2

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img