Spelreglerna för betting är olika runt om i Skandinavien. Medan Sverige säljer licenser till alla som vill jobba med svenska spelare, försöker Norge införa ett monopol där endast två statliga företag får arbeta lagligt i landet. Vi frågade en bettingexpert i Sverige, Jonas Weimer som är personen bakom Bettingstugan.se, vad han tycker om det och vilka metoder som ska användas för att reglera spel är bättre.
Intervjuaren: Hej Jonas, kan du förklara vad som händer med spelmarknad i Norge under de senaste två åren?
Jonas: Det har skett en hel del förändringar i Norge den senaste tiden. Landet har alltid varit strikt med licenser för spelbolag. De tillät endast sina egna statligt kontrollerade företag att ha spellicens. Dessa regler har funnits ett tag men skillnaden är att tidigare var det dåligt kontrollerat, och stora internationella företag arbetade fortfarande i Norge, fast utan licens.
Intervjuaren: Och nu ser vi ett riktigt monopol i Norge, eller hur?
Jonas: Precis. Nu började den norska regeringen att bötfälla alla spelbolag som arbetar utan licens, vilket innebär alla utom de två statligt kontrollerade: Norsk Tipping och Rikstoto. Det skapar ju en dåligt konkurrenssituation. Då blir det ensamrätt på spelarna med både odds och bonusar. De får inte något att kunna jämföra med. Spelbolag kan då sätta mycket lägre odds än vad marknaden egentligen borde ha eller lägre bonusar. Det måste vara reglerat av vad spelarna väljer. För norska staten är det bra men för spelarna är det sämre.
Intervjuaren: Alla illegala företag har dock inte lämnat den norska marknaden, bara stora internationella företag som är välkända över hela världen slutar arbeta i Norge, men små och ofta nyskapade företag som användarna inte är bekanta med tar nu över marknaden.
Jonas: Spelarna letar efter något alternativ, efter nya företag, och det som de kan fånu i Norge är okända och oftast oreglerade företag. Det blir också en jätte osäker marknad för spelarna. Till exempel om bolagen finns i Curacao, då finns det ingen som kollar så att de gör rätt heller. Och då får Norge inga skattepengar alls. Så skulle man ha ett norskt licenssystem som i Sverige då skulle de i alla fall kunna skatta på dem spelarna som spelar där. Men på så sätt då vissa bolag kanske inte betalar pengarna till spelarna. Och spelarna har ingenting att vända sig till ifall det blir något problem. Det blir inte heller bra. Det var så i Sverige innan licenssystem.
Intervjuaren: Kan du beskriva hur det var innan systemet kom?
Jonas: Då kunde alla spela i alla bolag i hela världen. Ibland kunde det vara ett bolag som gick i konkurs och då fick man inte ut pengarna. Det fanns inga regler att hålla sig till, och spelarna var oskyddade. Det var ju en osäker marknad då i Sverige. Fast man kunde få välja stora bonusar och så. Men man ville inte ha för mycket pengar på kontot för att när man väl tar ut då kan det bli något problem, att kontot stängs eller så. Jag tänker också på spelpauser som vi har i Sverige. Nu kan man stänga av sig om man börjar känna sig beroende. Man får sätta gränsen på hur mycket man får sätta in. Och såna gränser finns inte om man spelar på bolag utanför licenssystemet. I Sverige är det väl 102 000 som stängde sig från spelet.
Intervjuaren: Tror du att det kommer stanna så här i Norge, eller kommer det förändras?
Jonas: Jag var på en föreläsning i Malta förra året, och då pratade vi om Norge. Det ligget alltså i lumpen att det ska komma något licenssystem men det kan ta tre eller fem år. Det måste ju hända någonting, det ska kunna regleras. De seriösa bolagen måste också våga vara på norska marknaden. Nu när så många stora bolag lämnade landet, blir det inte bra. Därför tror jag absolut att det kommer något som i Finland eller Sverige, eller Danmark.